likovna

UMJE

TNOST

I DI

ZAJN

likovna

UMJE

TNOST

I DI

ZAJN

likovna

UMJE

TNOST

I DI

ZAJN

Tonske studije

mentorice Aleksandra Mašić Tumpa i Anuška Alfirević

Primjer dobre prakse

mentori Mirjana Smolić i Nikola Sinković

Poznate Hrvatice

Integrirana nastava u industrijskom dizajnu

Spoj suvremenog i tradicionalnog

 

Učenici 4.di razreda vođeni profesorima Mirjanom Smolić koja predaje predmet Materijali i procesi oblikovanja i Nikolom Sinkovićem koji predaje predmet Projektiranje uspjeli su na vrlo inovativan način objediniti računalnu obradu fotografskih predložaka, trodimenzionalni ispis, obradu gline i tehniku otiska s glinenog predloška na papir.

 

Prva etapa ovog malog projekta bila je upoznavanje (i prepoznavanje) Hrvatica koje su obilježile našu kulturu, povijest, sport ili neko drugo područje ljudskog djelovanja. Koristeći širok raspon slikovnih materijala koji su bili dostupni na internetu, učenici su selektirali fotografije koje su u aplikaciji za obradu fotografija obradili na taj način da ih svedu na samo dva tona – crni i bijeli. Time je dobivena pregledna tekstura i jasni prijelazi između lika i pozadine. Takve su slike u jpeg formatu učitane u aplikaciji koja služi za pripremu dokumenata za trodimenzionalni ispis gdje su se podešavale postavke koje su omogućavale izradu reljefne plohe s likovima navedenih Hrvatica. Reljefi su zatim ispisivani u trodimenzionalnom pisaču dok se istovremeno pristupilo drugoj etapi.

 

“ BILA JE TO ŠKOLA ZA ŽIVOT U KOJOJ SMO NAUČILI KAKO TIMSKI MOŽEMO VRLO USPJEŠNO DJELOVATI I OSTVARITI VRIJEDNE REZULTATE.

 

Ona je obuvatila ispis slika i na običnom laserskom pisaču kako bi se dobili predlošci na temelju kojih su učenici izrađivali matrice od gline. Ovo je bio malo složeniji postupak obzirom da je trebalo napraviti pločice debljine oko jedan i pol centimetar na kojima su se rukom uklanjale negativne plohe. Nakon toga su na izbočena mjesta nanosili boje te na njih postavljali papir kako bi dobili otisak. Bilo je vrlo zabavno boju obrisati i odabrati neku drugu te ekperimentirati s različitim vrstama papira. Ubrzo je učionicu ispunilo mnoštvo šarenih otisaka koji su se sušili na zraku.

 

Em naučiš, em ti nije stresno

 

Treća etapa bila je predstavljanje projekta. Za tu je priliku izrađena prezentacija u koju su uključene fotografije i filmski materijali s integrirane nastave te je izrađen postament na kojemu su bili izloženi slikovni prodlošci, glinene matrice koje su same po sebi bile likovni uradak, svi otisci na papiru te pločice ispisane na trodimenzionalnome pisaču koje su ispisivane u raznim bojama te su također pridonijele likovnoj kvaliteti postava.

 

Ono što je nas učenike posebno veselilo bila je opuštena, topla i zabavna atmosfera na nastavi, bez pritiska i stresa, a uz to smo naučili ponešto i o našoj prošlosti, računalnim i likovnim tehnikama te stekli nove vještine koje će nam trebati u našoj budućnosti, neovisno o tome radi li se o nastavnim procesima koji slijede ili za nastavak školovanja na faklutetima, odnosno prilikom zaposlenja. Osim toga, usklađen i suradnički odnos naših nastavnika imao je vrlo motivirajući učinak te su nam svojim primjerom pokazali kako možemo timski vrlo uspješno djelovati i ostvariti vrijedne rezultate. Naš su tim činili učenici: Patricija Mišak, Karla Capar, Ivana Pavlinić, Antonio Kušić, Roko Blaž Kolar, Jan Varga Lazar, Luka Aničić i Juraj Zrinski.

Napisao: Juraj Zrinski, 4.d

Modne kolekcije

mentorica Štefica Zajec Stanić

Veliki val /

grafičke tehnike i dizajn

mentorica Carmen Bačura Potočić

Manga kutak

mentorica Anuška Alfirević