INTERAKCIJA U DISTANCIRANIM OKOLNOSTIMA

I ove godine u sasvim nepredvidljivim okolnostima želimo biti nositelji razvoja kulturno – umjetničke scene Grada Zaboka. Projekt povodom Noći muzeja, čiji smo nositelji šestu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Grada Zaboka i Krapinsko-zagorske županije ima za cilj objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola KZŽ i srednjoškolaca Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Smatramo se pozvanima, kao jedina umjetnička škola u Županiji u području vizualnih umjetnosti, umrežavati i jačati umjetničko – kreativne potencijale mladih te osmišljavati inovativne pristupe kojima želimo doprijeti do nositelja stvaralačkih ideja i produkata, ali i do publike.

Umjetnost je upravo ta koja može biti posrednik između nositelja i stvaraoca te održati interakciju i komunikaciju, pa makar u sasvim izmijenjenim i distanciranim okolnostima. To je medij koji nam omogućava da zadržimo međusobni emocionalni i misaoni odnos i ljudsku dimenziju u ovom vremenu pandemije. 

Prilika je i izazov za sve učenike, one mlađe i one odraslije, temu Leta transformirati, reprogramirati, preoblikovati i staviti u novi digitalni kontekst, kako u izlagačkom smislu  tako i u oblikovanju vizualnih uradaka.

Virtualna stvarnost može biti nadasve uzbudljiva jer omogućuje zajedničko stvaranje i dijeljene likovnih iskustava i praksi bez prostornih ograničenja, uključujući kombinaciju već poznatih klasičnih likovnih tehnika i onih digitalnih.

Ove godine digitalne projekcije inspirativnih učeničkih radova dijelimo s vama na web stranicama te društvenim mrežama. U likovnoj radionici pod vodstvom mentorice Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, putem Zoom aplikacije učenici imaju priliku komunicirati i sagledati iz svog osobnog kuta svijet koji nadilazi granice poznatog.

BOŽICA ŠARIĆ / ravnateljica